De Oude Pastorie in Macharen viert haar 10 jarig bestaan
met een nieuwe expositie.
Geëxposeerd worden bloemen-aquarellen van Adriana Plantinga, mozaïekkunst van Elsbeth Fokker en glasfusie van Wil Lous-Metz.


De opening van de tentoonstelling wordt opgeluisterd met zang en muziek van troubadour Theodora, dochter van Rooie Gradus.
Zondag 28 juni, aanvang 15.00 uur.

Een cursus aquarelleren bij een plaatselijke club sloeg bij Adriana Plantinga in als een bom. Voordien had zij zich nooit zo beziggehouden met tekenen of schilderen. Al snel ontwikkelde zij een voorkeur voor het tekenen van bloemen. Zij is daarna workshops gaan volgen in botanisch tekenen bij de Hortus Botanicus in Leiden. “Wat je daar vooral leert is goed kijken en nog eens kijken naar al het moois wat de natuur biedt”.
Een bijkomende hobby van Adriana Plantinga is het zoeken naar legenden over bloemen en planten. De combinatie bloemen schilderen en daarbij legenden zoeken was snel gelegd. Bij de tentoonstelling zult U dan ook bij iedere aquarel een verhaal over de betreffende bloem of plant vinden.

Elsbeth Fokker bezocht de Academie voor Beeldende Vorming te Amersfoort, waar zij zich specialiseerde in keramiek. Na haar studies werkte zij in het onderwijs als docente handvaardigheid en commerciële vormgeving.
Om zelf actief beeldend bezig te zijn, startte ze een winkel/atelier in de binnenstad van Amersfoort. Na een verhuizing kwam zij in contact met en raakte zij in de ban van mozaïek.
“Mozaïeken is monnikenwerk, in een tijd waarin veel sneller en sneller gaat en tijd schaars is. Mozaïeken is letten op details zonder het geheel uit het oog te verliezen in een tijd waarin de nuance vaak ontbreekt. Mozaïek verandert met het licht en leeft.” In haar werk combineert zij nu mozaïek vaak met keramiek. Het maken van een ruimtelijke ondergrond waarop zij mozaïek legt, is voor haar een uitdaging.

Wil Lous-Metz woont in de Bourgogne, Frankrijk, en heeft vele jaren geschilderd, nu is zij al weer een aantal jaren bezig met glasfusing. Glasfusing is een techniek waarbij stukjes of repen glas samengevoegd worden door ze gedeeltelijk te versmelten. Glasfusing biedt zo ook de mogelijkheid om de verschillende kleuren van glasdelen met elkaar te laten vervloeien.

De verhitting vindt plaats in een elektrische oven. Verschillende stukken gekleurd glas worden op elkaar gelegd of overlappen elkaar en worden verhit tot temperaturen van 593 tot 816 graden C. Hierbij moet er op gelet worden dat delen verschillend glas – onder andere afhankelijk van de gebruikte kleurpigmenten in het glas- niet samensmelten, anders zal het object tijdens het afkoelen breken. Ook dikte-verschillen moeten vermeden worden Opwarm en afkoeltrajecten zijn zeer kritisch. Wil Lous-Metz verstaat inmiddels deze kunsten bouwt haar oeuvre steeds verder uit met grotere en meer complexe werkstukken. Daarbij maakt zij goed gebruik van de eigenschap van glas: Doorzichtig, helder en kleurrijk.

De expositie is geopend op alle dagen, behalve dinsdag, van 10.00 uur tot 17.00 uur. De expositie blijft tot half september.